Välkommen till Gryf Förlags hemsida!
Vill du komma till Gryf Förlag Vuxenlitteratur, klicka på den markerade text som du just nu läser.
GRYF FÖRLAG BARNLITTERATUR
Högläsningsböcker för hela familjen Provläs
Gryf Förlag ger ut en barnboksserie för 5-10-åringar med verklighetstrogna historier om barn och vuxnas vardag. Böckerna är skrivna av Beata Agnieszka Konar och illustrerade av Nina Karlsson och Elizabet Glimrot.
Barnboksserien tar upp ämnen i livet som är viktiga men kanske svåra att sätta ord på. Böckerna är särskilt anpassade för högläsning eftersom författaren vill ge vuxna och barn ett verktyg för att skapa gemensamma upplevelser och dela verkligheten. Ingen ska behöva känna sig ensam i sin livssituation, varken som barn, förälder eller annan vuxen. Författarens inspiration kommer ifrån verkligheten. Böckerna kan läsas fristående från varandra. Karaktärerna från de tre första böckerna kommer att mötas i gemensamma historier i framtida böcker, är det tänkt.
SNABBFAKTA OM FÖRLAGET:
- Utgivning av Vuxenlitteratur startar våren 2014
- Therese, Leo och farfar som kom bort (2013)
- När mamma reste bort(2012)
- Natashan(2011)
- Författarbesök och dramatiserad högläsning av Natashan kan bokas av förskolor, förskoleklass & bibliotek.
- Frilansande medarbetare så som redaktörer, illustratörer, formgivare och korrekturläsare är knutna till förlaget.
- Varje manus provläses i sk ”läsgrupper” bestående av ett 20-tal barn och vuxna.
- Böckerna kan köpas via Gryf Förlags egna bokhandel/ Widgetshop eller via nätbokhandeln, samt lånas på biblioteket. Se mer om detta under ”Bokhandel”.
”Varför måste man dö, varför är mamma så arg,
måste man leka tre – kan inte alla bara få vara med?”
TEXT: Beata Konar
ILLUSTRATION: Sasha Konar Lazic & Beata Konar
”GRYF FÖRLAG fyller 12 år och det vill vi fira med att uppmärksamma om att vi finns.” Journalist och filmare Beata Konar intervjuar Beata Agnieszka Konar i egenskap av författare och förläggare om hur och varför hon bildade ett eget bokförlag och bestämde sig för att ge ut böcker.

Allt börjar med samtal mellan mig och min då femåriga dotter. Livet pågår för fullt för oss vuxna och för henne som barn. Och som alltid följs vi tätt åt och behöver fånga in virrvarret av upplevelser, känslor och tankar. Vi ritar, pratar och funderar tillsammans. Hennes frågor har inget slut och samtalen är oändliga om alla de stora frågorna som så oftast kommer att röra sig kring kompisrelationer, världen och de vuxna i vår familj. Figuren Natashan föds. Först som en spegel av vårt eget liv. Sedan som en egen karaktär. Jag tänker, om allt det här rör sig i huvudet på mitt barn måste det vara samma virrvarr av tankar hos andra små. Har så ofta märkt hur min dotter berätta saker för mig som varken jag eller andra vuxna ser eller märker och som andra barn är tysta om. Tänker också på att om min dotter måste prata om allt detta, måste väl andra också göra det, eller? Så jag skriver ner och ihop det som med tiden kommer att bli texter till Natashan – en högläsningsbok att samlas kring för att öppna upp för samtal om allt det som rör sig i huvudet på den som är liten när den är tillsammans med den som är stor.
Manus och illustrationer skickas i väg till några förlag. Ett av dem svarar att de vill ha texten men inte bilderna och upplyser mig om att; ” Barn vill inte läsa böcker med bilder gjorda av barn”. De skriver att jag ska återkomma när jag anlitat professionell illustratör.
Just då känns det inte rätt. Jag kan inte se att dessa fantastiska alster som vi satt samman inte skulle vara rätt. Så text och bild blir undanstoppat, faller i glömska.
Slumpen är inte en slump
Några år senare. 2011 mitt under arbetet med en dokumentärfilm, kommer verkligheten att ställa sig i vägen för filmandet en tid och byrålådor från ett ”inte allt för avlägset förr” dras fram. I en av dem ligger så manuset till Natashan.
Anna Vogel – en vän till en vän – har just startat det egna bokförlaget Aglatuc tillsammans med sin syster, och som det vill sig i livet – just korsat min väg. Hon berättar om allt detta. Tanken på att ta saken i egna händer och bilda ett eget bokförlag känns spännande och rätt; ”Att äga makten över sitt eget verk – och jobba för att sprida det i all evighet ”- passar mig bra. Samma visa som jag ändock alltid hållit på med som filmare och journalist. Kört min grej. Med Anna Vogels vägledning får jag så en ordentlig spark i baken och kraft att sätta i gång med projektet bokförlag. Gör bara som hon och anlitar print on demand-företaget Publit för produktion och distribution.
Efter några försök med olika illustratörer får jag – via en vän till en annan vän – tag i en riktig klippa, Nina Karlsson (Pinor Art Illustration) som inte bara kan förvandla text till karaktärer i bild utan även ge helheten en grafisk form och dessutom blir min vän och medarbetare för framtida verk inom både böcker och film. Vi kör på vinst och förlust. Med enda löftet om att ingen får ge upp på vägen och att vi ska dela lika på vinsten. Vi jobbar i månader. Dygnet runt.
Så kommer dagen för att sjösätta förlaget. Det får bli 31 mars 2011. En mycket kär person ska gå igenom en stor operation och jag bestämmer mig för att jag i stället för att förgås av dödsskräck och paralyserande katastroftankar ska fokusera på annat och ge liv åt något nytt. Förlagsnamnet är redan registrerat och taget för att hedra min mamma – genom att använda och föreviga hennes polska adliga släktnamn (Griff). Så nu återstår endast att manifestera existensen via en hemsida. Det tar två och en halv timme. Lika länge som operationen. Och med det bildas officiellt GRYF FÖRLAG med fokus på böcker om det som är svårt att sätta ord på, men viktigt att prata om.
Efter Natashan ges barnböckerna När mamma reste bort (2012) och Therese, Leo och farfar som kom bort (2013) ut. Även de skrivna i samma anda som förlaget grundats på, men inte hämtade ur samma brunn. De är inte längre min dotter som är förlagan. Utan jag själv till den ena och en obehaglig känsla med stor igenkänning till den andra. Tredje barnboken illustreras nu av Elizabet Glimrot som jag jobbat med under flera animationer under de senaste åren.

Omslag & Illustration: Elizabet Glimrot
Perspektiv
Målet är att en fjärde barnbok ska skrivas. En historia där huvudkaraktärerna från de tidigare böckerna – Natashan, Paulina och Therese – ska ingå i en gemensam historia för att vidga världen för barn om hur mycket som kan se annorlunda ut om man ser det med den andres ögon. Tanken är att de tre tidigare fristående böckerna ska återge varje karaktärs eget dilemma (fångat i en separat bok), och att de nu ska mötas i en gemensam historia och där få utrymme att agera från en gemensam intrig där berättelsen skulle återberättas fyra gånger i boken. Först skildrad ur ett utifrån perspektiv via en journaliststudent som gör sin första radiodokumentär om barn i en stormig klass och sedan återberättas ur varje barns egen föreställningsvärld om hur de sett på sin del i det inträffade.
Bokmanuset kommer dock att lämna plats åt andra idéer. Det finns en begräsning för hur mycket jobb man kan göra obetalt. Och hur många avslag om finansiering man kan ta under en sammanhållen period. Intäkterna för de tidigare böckernas försäljning täcker inte kostnaderna för kommande.
Inte råd att vara blygsam om man vill få något gjort
” Vad du är duktig som orkar och vågar köra på (fast du får så många nej) … Jag skulle aldrig orka hålla på som du.”
”Nej, för du behöver inte det, är antagligen inte tillräckligt pressad och desperat (?)”, har jag ofta tänkt som svar. Samtidigt som en stolthet och glädje över känslan av att till fullo äga både mitt skapande och liv allt mer kommer att bli till min identitet.
Sanningen är att den som inte har det rätta virket eller nätverket av ja-sägare, tjocka plånböcker eller välvilligt inställda tjänstemän som bedömer ens ansökningar eller fångar den mediala uppmärksamheten, har inte heller råd att vara blygsam – har jag bittert fått lära under mitt yrkesverksamma liv. Initialt inpräntat av en av förlagets två redaktörer – min närmsta medarbetare (i alla projekt), livskamrat och bäste vän – filmare, fotograf och innovatör Miko Lazic. Man behöver en sådan som han – som skäller på en och tvingar en till att ta det stora steget bort från förväntan om andras bekräftelse och tillåtelse att berätta om det man gjort. Så, bortskämd av hans och min närmsta familjs mentala stöd kavlade jag åter upp ärmarna och vågade bombardera media, vänner och bekanta om projektet bokförlag och dess böcker, för ”Syns man inte så finns man inte”, har det ju så klokt redan sagts. Vilket ledde till en del omskrivet och en del sålt.
Team för dramatiserad högläsning av (utvalda stycken och kapitel ur Natashan) kring temat vänskap sättes samman och regisserades upp. Där vännen och skådepelare Nadja Franke högläste och gestaltade Natashan till specialkomponerad musik av musikerna och tillika vännerna Emika Klasdotter, Fredrik Blank och Cecilia Klingspor. Vi beger oss ut i skolor, caféer, butiker och bibliotek samt blev inbjudna till en barnkulturfestival på Fjäderholmarna – anordnad av Catta Neuding. Och allt detta ledde till oförglömliga möten med barn som inget hellre ville än berätta om sig själva efter att ha suttit tysta och lyssnat till Natashan.

Första vuxenboken handlar om Cancer och om vikten av att få skratta
2014 kom så den första vuxenboken ”Kul med cancer – hur man tar sig igenom bröstcancer” att ges ut på Gryf Förlag. Journalisten och författaren Monika Titor, som alltid varit en mycket speciell vän för mig sedan barndomen, hade skrivit manuset till en självbiografisk handbok för kvinnor som drabbats av bröstcancer – och för deras anhöriga. Små axplock ur hennes liv från insjuknande till tillfrisknande, berättat genom scener som varit viktiga i hennes process och som kunde hålla en drabbad i handen likt en vän genom den svåra tiden. Helt i linje med förlagets anda ”att berätta om det som är svårt att sätta ord på, men viktigt att prata om.” Jag kunde inte tacka nej till att ta mig an projektet. Nu fick barnboksförlaget inriktning formuleras om till att även gälla böcker för vuxna. Åtta månader senare kom Monika Titors bok ut. Blev väl mottagen, omskriven och Monika anlitad att komma och berätta om den.
Förlagets framtid
Gryf Förlag ger idag fortfarande ut samma böcker. När vi marknadsför oss går det bättre än när vi sitter tysta i båten och väntar på att någon ska läsa vad vi skrivit. Intet konstigt med det. Nya bokprojekt är på gång. Rätt ofta inkommer bokmanus från andra författare med starka historier som tyvärr inte kunnat finansieras utan skickats vidare.
[…] För information om Gryf Förlags barnboksutgivning, gå in på Gryf Förlag Barnlitteratur […]