När mamma reste bort

Boken finns på bibliotek och i bokhandeln, klicka HÄR

”När mamma reste bort” är den andra i en serie böcker för barn, skrivna av Beata Agnieszka Konar. Illustration & form Nina Karlsson.

Handling: Paulina bor med sin mamma i veckorna och träffar sin pappa på helgerna. Föräldrarna är nyskilda och Paulina hoppas på att de ska bli tillsammans igen. En dag berättar mamma att hon ska resa bort och att Paulina måste flytta hem till sin kompis ett tag. Men kompisen är inte alls glad över att Paulina flyttar in utan tycker att Paulina tar hennes mamma ifrån henne. Hon börjar retas och skrämmas och kan inte stå emot att berätta den stora hemligheten om Paulinas mamma. PROVLÄS HÄR

RECENSIONER & OMDÖMEN

Läsare
”Det här är en bok som behövs. Barn har problem och en massa rädslor som de aldrig får prata om, som vuxna slätar över.”

Sofies Bokblogg
”För att inte spoila för mycket säger jag att det kan bli lite väl många ”teman” på så få sidor, men författaren lyckas få ihop det på ett bra, välskrivet och mysigt sätt. /…/ Denna bok tar upp problem som många barn döljer inom sig vid en skilsmässa. Den vänder sig till 5-10-åringar och beskrivs vara en öppning till diskussion, och det tror jag att den kan vara. Texten är lagom enkel för barn, och för de lite äldre barnen är det bra högsläsningsträning tillsammans med en vuxen /…/ Framsidan är väldigt fin och välgjord…”

Tidningen Kulturen_recension
”I Beata Agnieszka Konars ”När mamma reste bort” får barnens känslor stå i centrum. Inga vuxna som skyddar med bomull. Precis som i Konars förra bok, debuten ”Natashan”, rör vi oss i barnens världar, i vardagen där frågorna och det svåra som man inte vågar berätta eller visa finns. Konars böcker är viktiga och läsvärda. Två generationer Whilde är överens. Tack och lov slutar ”När mamma reste bort” i försoning och hopp, men inte på ett tillrättalagt sätt. Det känns inte alls falskt. Det känns äkta och då känns det på riktigt”.

LitteraturMagazinet
”Författaren lyckas få ihop det på ett bra, välskrivet och mysigt sätt”.

Feministiskt Perspektiv
”När mamma reste bort är jättespännande. Man kan kan knappt lägga den ifrån sig, skriver Lovis Carla Bratt Deland 10 år som läst på egen hand. ”Boken är så spännande att man knappt kan lägga den i från sig. Man lever sig in i boken så mycket att den blir riktigt läskig men riktigt bra. Den är jättebra. Jag tror att boken skulle hjälpa mig ifall jag skulle komma i en sådan situation”.

BTJ (Häftespost 12114620) Lektör Ulf Malmqvist
”Beata Agnieszka Konar debuterade 2011 med Natashan och presenterar nu ytterligare en bok för samma åldersgrupp. Syftet med boken är att sätta ord på och synliggöra sådant som kan vara svårt att förstå och prata om när man är liten. Här finns också en idé att låta de olika böckernas karaktärer mötas i framtida historier där deras liv kommer att vara sammanflätade. Hur denna större berättelse kommer att gestalta sig kan man kanske ana i den föreliggande volymen. Beata Agnieszka Konar räds inte de svåra och tunga frågorna”.

Barnboksprat
”Den här boken (och även övriga i serien) är tänkt som högläsningsbok för barn som är 5-10 år. Den fungerar både i förskolan/skolan eller i hemmet och jag uppmuntrar verkligen att du som vuxen läsare pratar med barnet/barnen om boken. Jag provade att läsa den för de 4-åringar jag arbetar med på förskolan och de lyssnade väldigt intresserat och vi pratade en del om rädslor men med lite äldre barn kan du gå mer på djupet med bokens innehåll. Den passade väldigt bra att läsa högt ur med korta kapitel och en text som lätt flöt på./…/nyfiken på resten av böckerna i den här serien och jag kan mycket väl tänka mig dem som ett arbetsmaterial i skolan.”

fib Kulturfront

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s